Tuesday, August 21, 2012

White Currant Jam / Džem z Bielych Ríbezlí



White currant jam has surprisingly pink color. If you add some fresh currants to the canning jar, you'll have a simple version of Bar-le-Duc, which in France is traditionally served with game and foie gras (or try with this). Don't overdo amount of sugar. Jam's flavor stands out most when a bit tangy and it accompanies meat better when a bit "crisp".
.............................................................
Džem z bielych ríbezlí je prekvapivo ružovej farby. Keď do pohára s džemom pridáte zopár čerstvých bobúľ ríbezlí, budete mať jednoduchú verziu Bar-le-duc, ktorý sa vo Francúzsku tradične podáva k divine a foie gras (alebo skúste s touto). Tento džem nepresladzujte, jeho chuť najviac vynikne v kyslosti a k mäsu sa viac hodí "ostrý".




White Currant Jam

1.75 l white currants juice
400 g sugar
40 g vanilla sugar (2 sachets)

handful of fresh currant berries (about 10 for each jar) - optional


To make white currants juice, mix white currants (rinsed and plucked from their stems) using hand blender and strain it through the fruit sieve.
Add sugar and vanilla, stir and let sit for 5 hours.

Cook one or two ladles of juice in a frying pan, stirring constantly. When the spoon leaves traces while moving it in the pan, you know your jam is ready.

Pour still hot jam into sterilized canning jars. Add some fresh berries into a half full jar and finish up with jam. Close the jars, put them into a pot, pour water just below the jar lid and let it cook. Boil for 5-10 minutes. Leave jars in water to cool down completely.

Four 200 ml canning jars.

.............................................................

Džem z Bielych Ríbezlí

1.75 l šťavy z bielych ríbezlí
400 g cukru
40 g vanilkového cukru (2 vrecúška)

hrsť čerstvých ríbezlových bobúľ (cca 10 do každého pohára) - nemusí


Šťavu z bielych ríbezlí urobíte tak, že (odstopkované a umyté) ríbezle rozmixujete ponorným mixérom a prepasírujete.
Pridajte cukor a vanilku, premiešajte a nechajte postáť 5 hodín.


Varte, za stáleho miešania, po jednej - dvoch naberačkách na panvici. Keď po vareške ostáva na panvici stopa, džem je hotový.


Ešte horúci džem vlejte do pripravených, sterilizovaných pohárov. Do z pola plného pohára pridajte zopár čerstvých ríbezlových bobúľ a doplnite pohár džemom. Pohár dobre uzavrite, vložte do hrnca, zalejte vodou tesne pod viečko pohára a dajte variť. Nechajte vrieť 5-10 minút. Poháre nechajte v hrnci a vode pomaly vychladnúť.


Štyri 200 ml poháre.



No comments: