Thursday, March 28, 2013

Easter Bunny (Lamb) / Veľkonočný Zajac (Baránok)



The recipe is for use for the contemporary, closable molds, volume of about 450 ml. If your mold is larger, adjust the amount of ingredients as needed.
Those bunnies are meant for show. I remember our grandmother had a similar lamb sitting on the top of the cupboard for about the half a year after Easter. The lamb sat there like a creature from another world.
........................................................................
Recept je na použite do súčasných, uzatvárteľných foriem s objemom cca 450 ml. Ak je Vaša forma väčšia, upravte množstvo ingrediencií podľa potreby.
Tento zajac je mienený na výstavku. Pamätám si, ako naša babička mala upečeného baránka aj pol roka po Veľkej noci vyloženého na skrini. Sedel tam ako bytosť z iného sveta.





Easter Bunny (Lamb)

2 eggs
2 tablespoons water
80 g powdered sugar
80 g flour
20 g cornstarch
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon baking powder

butter to grease the mold

powdered sugar for dusting
cinnamon
2 cloves 


Pre-grease the both sides of the mold and close them together.

Preheat oven to 180˚C.

In a bowl, mix together sugar, flour, starch, baking powder and cinnamon and stir in the eggs with water. Mix until a homogeneous mass forms, and pour it into the tightly closed mold.
Immediately put in the oven and bake for about 20 minutes, or until a successful test with a toothpick.

Allow to cool slightly inside the mold. Use the mold rim as a knife guid to even the bottom flat. Then carefully open the mold and take the bunny out and let it cool down completely.
Place it down on a serving plate, dust with some powdered sugar mixed with some cinnamon, tie a ribbon around the bunny's neck and insert the cloves in the place of bunny's eyes.

Makes one 3D bunny.

........................................................................

Veľkonočný Zajac (Baránok)

2 vajcia
2 lyžice vody
80 g práškového cukru
80 g múky
20 g kukuričného škrobu
1/2 lyžičky škorice
1/2 lyžičky prášku do pečiva

maslo na vymastenie formy

práškový cukor
škorica
2 klinčeky


Maslom vymastite obe polovice formy a formu uzavrite. 

Predhrejte rúru na 180˚C.

V miske zmiešajte spolu cukor, múku, škrob, prášok do pečiva a škoricu a primiešajte vajcia s vodou. Vymiešajte do homogénnej hmoty a vylejte do pevne uzavretej formy.
Ihneď dajte piecť na 20 minút, alebo do úspešného testu so špáratkom

Nechajte mierne vychladnúť vo forme. Okraj formy použite ako vodítko na zarovnanie prípadných nerovností dna. Potom formu opatrne otvorte a vyberte zajaca von a nechajte úplne vychladnúť. 
Posaďte ho na servírovací tanier, pocukrujte práškovým cukrom zmiešaným so škoricou, na krk uviažte stužku a na miesto očí vsaďte klinčeky. 

Jeden 3D zajac.




3 comments:

polypop said...

Beautiful, I'd like to have a cat form like yours.

Lucia said...

Pekný deň, zaujímalo by ma, aká to je forma. Ďakujem.

bake your slovak roots said...

Lucia,
je to forma od firmy ZENKER:
http://www.amazon.co.uk/dp/B000F48OB8?m=A3P5ROKL5A1OLE&tag=idealocouk-21